Om Oss

OM OSS

SomaBooks är ett oberoende mikroförlag baserat i Stockholm med ett fokus på böcker för barn och unga vuxna. Vårt mål är att publicera bra böcker för de somaliska talande barnen och ungdomarna.
 

Vårt speciella intresse är att översätta och sprida den svenska barnlitteraturen till de somaliska talare. Några av våra författare är Sven Nordqvist som har skrivit och illustrerat böckerna om Pettson & Findus. Det är en uppskattad oberoende serie med 11 böcker, översatt till cirka 45 språk. 2007 skrev Sven Nordquist och illustrerade ”Where is my sister” som tilldelades med augustipriset samma år och översätts nu till 15 språk.

Vi har också översatt succéböckerna om LasseMajas detektivbyrå av Martin Widmark. Widmark ärSveriges mest utlånade författare och för elfte året i rad toppar Martin Widmark listan över bibliotekens mest utlånade författare. Hans böcker har under 2018 genererat 1,6 miljoner utlån. Martin Widmark har sålt över 5,5 miljoner böcker i Sverige, över 8 miljoner runt om i världen, och är översatt till 35 språk. Martin tog tillsammans med Helena Willis, emot priset för Årets barndeckare i Crimetime Awards på Bokmässan i Göteborg.

 
Somabooks riktar sig till somaliska barn i Sverige och andra nordiska länder. Men så hoppas vi kunna nå somalier över hela Europa. 

Boken hjälper oss att utveckla vårt språk och vårt ordförråd.

Att läsa böcker ger inte bara ett språk, vi får också möjlighet att ta del av andra människors tankar och känslor. Genom att läsa blir vi helt enkelt både klokare och mer toleranta.

Och vägen till god läsförmåga går via skönlitteratur. Bra berättelser väcker både läslust och läsvilja. Därför ger SomaBooks ut skönlitteratur.

Här är 5 skäl för barnboken i sin helhet

  1. Boken kan få oss att skratta och gråta, den kan trösta och visa oss nya möjligheter.
  2. Boken hjälper oss att utveckla vårt språk och vårt ordförråd.
  3. Boken stimulerar fantasin och övar oss i att skapa inre bilder.
  4. Boken kan väcka nya frågor som engagerar och ger oss något att tänka vidare på.
  5. Boken ger oss begrepp att tänka med, den vidgar vårt medvetande och vår värld.

– Svenska Barnboksakademin